tamme rat aanschaffen

Aanschaf


Je hebt informatie gelezen over het houden van ratten en hebt besloten dat dit voor jou dé ideale huisdieren zijn. Je weet zeker dat je de dieren tot aan hun dood goed kunt verzorgen en je bent bereid de tijd, aandacht en het geld op te brengen die het nu eenmaal kost om een huisdier te kunnen houden. Je bent nu in het stadium gekomen dat je gaat kijken waar je ratjes vandaan zullen komen en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Stap 1 Waar haal ik mijn ratjes?

Rattery versus Dierenwinkel
In dierenwinkels zijn vaak wel een paar ratjes te koop, maar hier kunnen wij heel kort over zijn: koop geen ratten in de dierenwinkel! De dierenwinkel kan je ook vervangen door tuincentrum of grootfokker. Lees hier waarom en bekijk hier foto's van een broodfokker.

Kleinschalige fokker/Rattery
Een goede rattenfokker let bij het fokken vooral op de gezondheid en het karakter van de ratten. Een goed gefokte rat krijgt natuurlijk geen garantie mee dat de rat tot op hoge leeftijd gezond zal blijven, maar heeft wel een betere start dan een rat die het resultaat is van willekeurige voortplanting. Het uiterlijk speelt voor een fokker natuurlijk ook mee, maar zal, als het goed is, niet op de eerste plaats komen. De rattenfokker geeft de aanstaande moeder en later het nest de benodigde bijvoeding en went de rittens (jonge ratten) al snel aan mensenhanden. Vaak zal een fokker de toekomstige eigenaar advies geven over de verzorging en bij problemen of vragen heb je een adres waar je terecht kunt. Ratten afkomstig van een rattery krijgen vaak een stamboom mee.

Het nadeel van een kleinschalige fokker ofwel een rattery is dat er geen officieel keurmerk voor bestaat. Iedereen kan zich dus rattery noemen. Het is dan ook verstandig om rond te vragen of andere mensen ervaring hebben met een bepaalde rattery. Verder zijn goede fokkers niet zo heel ruim verspreid. Het kan dus zijn dat je een flink eindje zult moeten reizen om je ratten te kunnen halen. Er zijn veel rattery’s op het internet te vinden. Hoe kun je nu bepalen of een rattery goed of niet goed is? Het kiezen van een goede rattery is vooral een persoonlijke keuze, wat de één een goede rattery vindt, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Om je een beetje te helpen een rattery uit te zoeken kun je dit artikel lezen.

Rattenopvang
Een wat? Ja, een rattenopvang. Een aantal rattenliefhebbers in Nederland en België vangt ratten op die om de een of andere reden nergens anders meer terecht kunnen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om ratten die op straat zijn gevonden, om ratten voor wie de eigenaar door verschillende redenen niet meer voor kan zorgen, of om ratten die 'gered' zijn van particulieren of handelaren waar ze onder beroerde omstandigheden werden gehouden. Ook gebeurt het nogal eens dat een opvang een zwangere rat of een moeder met nest opvangt. Een rattenopvang zorgt voor de ratten, geeft ze de nodige medische verzorging en bepaalt welke rat geschikt is voor herplaatsing. Niet herplaatsbare ratten (bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, problematisch gedrag of ziekte) blijven in de opvang wonen. In sommige opvangen kun je deze ratten financieel ondersteunen. Voor plaatsbare ratten wordt een nieuw thuis gezocht.

Niet alle opvangratten zijn gemakkelijk te plaatsen bij een beginnende liefhebber. Sommige ratten hebben veel meegemaakt en zijn hun vertrouwen in de mens kwijtgeraakt. Deze ratten worden alleen bij ervaren ratteneigenaren geplaatst of gaan eerst in knuffeltherapie om te socialiseren. Maar er zitten ook veel schatten van ratten in de opvang die een thuis zoeken. Daarnaast zijn er regelmatig opvangnestjes met jonge ratjes die een thuis zoeken. Deze rittens worden handtam overhandigt aan de nieuwe eigenaar.

Bij opvangratten is de achtergrond van de dieren meestal onbekend. Dus je hebt weinig tot geen informatie over de gezondheid en levensduur van de voorouders. Hier staat wel tegenover dat de dieren bij de rattenopvang verzorgd zijn zoals het hoort. Je weet zeker dat je het juiste geslacht meekrijgt, dat de rat niet ziek of zwanger is en de opvang kan je van alles vertellen over het karakter van de rat. Je draagt niet bij aan de broodfok van ratten en het belangrijkste: je geeft een rat een welverdiende tweede kans.
Onder 'opvang' vind je een aantal rattenopvangen en bemiddelingsorganisaties.

Als je besloten hebt waar je je nieuwe huisgenoten vandaan zult halen, is het ook nog handig om te weten waar je op moet letten als je je ratten gaat uitkiezen. Hieronder een aantal aandachtspunten: Waar moet je op letten als je je ratten gaat uitkiezen?

Stap 2 Waar op letten?

Let erop dat mannetjes en vrouwtjes niet samen in één hok zitten.
Hoewel de vrouwtjes over het algemeen wat later geslachtsrijp zijn, gebeurt het toch af en toe dat een jonge rat van 5 weken al zwanger blijkt te zijn. Een nestje kan leuk lijken, maar je moet weten waar je aan begint. Op een dergelijk jonge leeftijd is het vrouwtje er lichamelijk gezien echt nog niet aan toe om een nest groot te brengen. Bij een jonge rat is het geslachtsonderscheid gelukkig niet al te moeilijk te zien: de geslachtsdelen van het mannetje zijn op de leeftijd van ongeveer 4 weken over het algemeen al goed zichtbaar.

Let op dat de ratten niet te jong of te klein zijn. Over het algemeen wordt uitgegaan van een minimum leeftijd van 6 weken én een gewicht van minimaal 100 gram voordat de dieren verhuizen naar een nieuwe eigenaar. In het geval dat de rittens niet bij andere ratten komen te wonen en vanwege hun achtergrond een achterstand hebben opgelopen, dan kan ook een wat lager gewicht worden aangehouden met een minimum van 75 gram. Vooral in dierenwinkels is de exacte leeftijd lang niet altijd bekend. Als je betwijfelt of de dieren oud en zwaar genoeg zijn, vraag dan gerust of ze in je nabijheid gewogen kunnen worden. Als het goed is, zal dit geen probleem zijn. Mocht er wel een probleem van gemaakt worden dan is dat misschien een teken dat je beter verder kunt kijken.

Kijk of de ratten er gezond uitzien.
Nu is een beginnende rattenliefhebber meestal geen dierenarts maar er zijn toch een aantal zaken waar je op kunt letten: de oogjes moeten schoon en droog zijn, hun vachtje moet glanzen en niet overeind staan en ze mogen geen wondjes of korstjes hebben. Ook een rat die niest of een 'reutelende' ademhaling heeft is vragen om problemen. Een gezonde rat houdt zich goed schoon, is over het algemeen actief en zal onderzoekend naar je toekomen. Een dier dat stilletjes in een hoekje blijft zitten zou wel eens minder fit kunnen zijn. Het is ook beter om geen dieren te nemen uit een groepje waar verder wel zieke of zwakke dieren bijzitten, ook al lijken ze zelf gezond. De rat kan toch iets onder de leden hebben.

Kijk naar het gedrag van de dieren.
Komen ze ondernemend op je hand af, knabbelen ze misschien zelfs wat aan je vingers en kun je ze zonder moeite rustig pakken? Dan kun je er vanuit gaan dat de dieren goed aan mensen gewend zijn en het je niet veel moeite zal kosten om ze lekker tam te 'maken' (voor zover ze dat niet al zijn). Pak je een dergelijk diertje op dan zal het waarschijnlijk rustig op je hand blijven zitten of onderzoekend over je heen klauteren. Schieten de kleintjes angstig alle kanten op, als je je hand in de bak steekt, dan zijn ze waarschijnlijk nog niet veel in handen geweest en zal het tam maken meer moeite kosten. Voor een beginner misschien niet aan te raden, zeker omdat het niet nodig hoeft te zijn.

Let op de omstandigheden waarin de dieren verkeren.
Als je het onderdeel over huisvesting en voeding op deze website leest weet je in ieder geval al een beetje welke omstandigheden niet goed zijn. In principe kunnen de ratjes dan natuurlijk nog prima in orde zijn, maar neem het risico liever niet.

Test de rattenkennis van de eigenaar.
Dit kan handig zijn om te weten te komen of verkoper verstand heeft van de dieren die er verkocht worden en of je eventueel met vragen nog goed bij ze terecht kunt. Met de informatie op deze website kom je een heel eind met het verzinnen van vragen waarop je zelf het antwoord al weet!