ratheader

Opvang


Een aantal rattenliefhebbers in Nederland en Belgiƫ vangt ratten op die om de een of andere reden nergens anders meer terecht kunnen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om ratten die op straat zijn gevonden, om ratten voor wie de eigenaar door verschillende redenen niet meer voor kan zorgen, of om ratten die 'gered' zijn van particulieren of handelaren waar ze onder beroerde omstandigheden werden gehouden.

Ook gebeurt het nogal eens dat een opvang een zwangere rat of een moeder met nest opvangt. Een rattenopvang zorgt voor de ratten, geeft ze de nodige medische verzorging en bepaalt welke rat geschikt is voor herplaatsing. Niet herplaatsbare ratten (bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, problematisch gedrag of ziekte) blijven in de opvang wonen. In sommige opvangen kun je deze ratten financieel ondersteunen. Voor plaatsbare ratten wordt een nieuw thuis gezocht.

Niet alle opvangratten zijn gemakkelijk te plaatsen bij een beginnende liefhebber. Sommige ratten hebben veel meegemaakt en zijn hun vertrouwen in de mens kwijtgeraakt. Deze ratten worden alleen bij ervaren ratteneigenaren geplaatst of gaan eerst in knuffeltherapie om te socialiseren. Maar er zitten ook veel schatten van ratten in de opvang die een thuis zoeken. Daarnaast zijn er regelmatig opvangnestjes met jonge ratjes die een thuis zoeken. Deze rittens worden handtam overhandigt aan de nieuwe eigenaar.

Bij opvangratten is de achtergrond van de dieren meestal onbekend. Dus je hebt weinig tot geen informatie over de gezondheid en levensduur van de voorouders. Hier staat wel tegenover dat de dieren bij de rattenopvang verzorgd zijn zoals het hoort. Je weet zeker dat je het juiste geslacht meekrijgt, dat de rat niet ziek of zwanger is en de opvang kan je van alles vertellen over het karakter van de rat. Je draagt niet bij aan de broodfok van ratten en het belangrijkste: je geeft een rat een welverdiende tweede kans. Hieronder staan een aantal opvangadressen genoteerd, klik op een banner om naar de site te gaan.