voeding voor ratten

Voeding


Het is niet moeilijk om je ratten goed te voeren, als je even weet waar je op moet letten. Ratten zijn alleseters, dat betekend dat ze ook dierlijke eiwitten nodig hebben. Basis voor een goede, verantwoorde voeding is gewoon standaard rattenvoer, van verschillende merken verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de dierenwinkel of via online dierenwinkels. De meeste producten zijn gemengde voeders zoals XtraVital, Hope Farms, Reggy Rat, enzovoort.

Ook zijn er de zogenaamde labobrokken, een brok die alles in één bevat. Voordeel van zo’n brok is dat je rat zo alle voedingsstoffen binnen krijgt die nodig is. Nadeel is dat het er saai uit ziet en dat ratten niet de keuze hebben om er uit te vissen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Een extra aandachtspunt is het eiwitgehalte. In kant-en-klare voeders is het dierlijke eiwitgehalte vaak te hoog en moeilijk verteerbaar omdat er gebruik wordt gemaakt van laagwaardig eiwit. Dat betekent dat het dier veel moeite moet doen om dit eiwit te verteren en vaak een deel ervan niet eens opgenomen wordt. Als alternatief kun je ook een voer gebruiken dat vrij is van dierlijke eiwitten en dit aanvullen door om de dag hoogwaardig hondenvoer te geven in de vorm van brokken of geef kippenvlees of vis. Ook kun je kippenbotten geven of de botten van karbonades. Overigens wordt er nog steeds wel eens gedacht dat je ratten geen vlees mag geven, omdat ze daar vals van zouden worden. Dit is echter absoluut niet het geval.

De dagelijkse hoeveelheid per rat verschilt per fabrikant, raadpleeg daarom de verpakking. Meng je zelf het voer, geef dan minimaal 20 gram per rat per dag.

Je zou ook zelf het voer samen kunnen stellen. Je kunt Scuttling Gourmet als richtlijn hanteren. Welk voer je ook kiest, geef dagelijks een beetje groente en fruit. Vooral boerenkool bevat veel vitamines en mineralen.

Voeding jonge ratten

Jonge ratten eten als bouwvakkers, ze eten net zoveel zo niet meer als volwassen ratten! Ze hebben ook meer behoefte aan dierlijke eiwitten. Zorg dat ze dagelijks hierin worden voorzien. Niet noodzakelijk, maar wel leuk om naar te kijken: geef een schaaltje meergranen babypap aangemaakt met water of kattenmelk / sojamelk. Eventueel meng je er een beetje kattenvoer uit blik door. Voor rittens die – om wat voor reden dan ook – een achterstand hebben is dit zelfs wenselijk. Geef daarnaast dagelijks een beetje groente en fruit.

Voeding oudere ratten

Oudere ratten hebben minder behoefte aan dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten worden ook steeds moeilijker verteerbaar en worden een grotere belasting voor de nieren naarmate ratten ouder worden. Geef daarom hoogwaardige licht verteerbare dierlijke eiwitten. Beperk het aantal keren dat je dierlijke eiwitten geeft. Oudere ratten lijken meer te eten – of misschien eten ze vaker -, zorg dus dat ze altijd voldoende voer hebben.

Tafelresten

Ratten kunnen rustig mee eten van tafelresten. Bedenk echter dat te zout, te vet en te heet gekruid niet goed voor hen is, geef dit dus niet. Verder zijn sommige koolsoorten voor ratten slecht verteerbaar zoals groene, witte en rode kool.

Wat mogen ze niet

Hieronder volgt een lijstje met een aantal etenswaren die ratten absoluut niet mogen. Dit lijstje is niet compleet! Bij twijfel of een rat iets mag: vraag het dan na op het forum.
Koolsoorten, ongekookte Chinese kool en boerenkool mag wel.
Plakkerige etenswaren zoals pindakaas, ontbijtkoek: omdat het plakkerig is kan een rat hierin stikken.
Koolzuurhoudende dranken – een rat kan niet boeren en zou dus kunnen overlijden door overmatige gasvorming in de maag.
Alcohol, lijkt ons duidelijk.
Sla, bevat teveel nitraat.
Knaagstenen. Bij konijnen kunnen er blaasstenen ontstaan, mogelijk dat dit bij ratten ook het geval is. Verder zitten er te veel mineralen in. Liever het zekere voor het onzekere nemen en niet geven.
Melk, bevat lactose wat bij ratten diaree kan veroorzaken.
Brood. Vers brood is plakkerig, een rat kan hierin stikken. Geef daarom alleen gedroogd brood.
Verder is snoep (bevat teveel suikers) uit den boze. Chips ed is te zout en te vet maar zo heel af en toe een chipje kan geen kwaad. Ratten zijn dol op chocolade, het kan geen kwaad als ze eens een klein stukje krijgen maar ook hier weer, te vet en te veel suikers.

Extraatjes
Sommige extraatjes zijn een goede aanvulling op het menu en je kunt je ratten er ook leuk bezig mee houden. Sommige extraatjes zijn gewoon leuk (voor het slaafje) en lekker (voor de ratten) om te geven.

Noten, zoals hazelnoten en walnoten – bevatten veel noodzakelijke voedingstoffen. Geef bij voorkeur hele noten, het houdt hen bezig en bovendien slijten de tanden ervan. Geef hiervan echter niet te vaak en niet teveel, noten bevatten vrij veel vetten.

Takken, van wilg, beuk of fruitboom. Zorg wel dat je eerst de tak schoon schrobt zodat eventuele bestrijdingsmiddelen verwijderd worden. Leuk om in te klimmen en om aan te knagen.

Gierst, bevat veel mineralen. Geef trosgierst en hang deze in de kooi op een moeilijk bereikbare plaats.

Hardgekookt ei in de schaal. (Geef geen zachtgekookt ei i.v.m. salmonella.) Gestopt in een oude sok en opgehangen op een moeilijk bereikbare plaats houdt het je ratten bezig.

Het geven van extra vitaminen is over het algemeen niet nodig als je ratten goede en veelzijdige voeding krijgen. Alles wat ze nodig hebben zit in principe in het standaard rattenvoer dat je gebruikt. Ratten maken bovendien zelf vitamine C aan. Hoewel hier soms anders over gedacht wordt, kan ook een teveel aan bepaalde vitaminen (bijvoorbeeld vitamine A) schadelijk zijn. Vitaminepreparaten, zelfs als dat speciaal bedoeld is voor knaagdieren, zijn daarom niet aan te raden.

Ratten zijn dol op zoetigheden. Je kan ze daarom dingen geven als Yoghurtdrops of bananenchips. Geef het niet teveel en te vaak, vooral yoghurtdrops bevatten veel suikers en vetten.

Ten laatste, zorg dat je ratten altijd beschikking hebben over vers drinkwater! Het best kun je dit water geven in een speciaal drinkflesje dat je aan de buitenkant van het hok hangt, met het tuitje naar binnen. Een bakje water kan omgegooid worden en raakt snel vervuild.