Ratten zijn groepsdieren
Ratten zijn groepsdieren. Dat betekent dat je een rat niet alleen kan houden, maar met minimaal één soortgenoot van hetzelfde geslacht. Als je kijkt naar het sociale leven van ratten onderling en hun gedrag dan zie je dat het voor de rat beter is om hem (of haar) niet alleen te houden maar hem gezelschap te geven van een soortgenoot. Toch heerst het hardnekkige misverstand dat een rat alleen tammer zou zijn en meer gehecht aan de eigenaar. Niets is minder waar en wij zullen aantonen waarom...
Ratten zijn sociale dieren en het is dus zeer onnatuurlijk voor hen om alleen te leven, net zoals het voor mensen onnatuurlijk is om zonder andere mensen te leven. Het is niet voor niets dat de isoleercel een extreem zware straf voor mensen is. Dat geldt dus ook voor een rat. Ratten zijn gefascineerd door hun soortgenoten en zullen geen gelegenheid voorbij laten gaan om in contact te komen met die andere rat(ten). Al was het maar om die ander te besnuffelen. Ratten die samen leven spelen, wassen elkaar, verzorgen elkanders vacht (grooming), slapen samen, communiceren op voor ons onhoorbare tonen, vechten, en vinden warmte en veiligheid bij elkaar. Allemaal zaken die je jouw rat niet geven kunt.
Maar ik geef hem heel veel aandacht!
Dat is heel fijn, maar jij bent er niet 24 uur per dag. Buiten dat kun je nooit een soortgenoot vervangen, hoe goed je ook voor je ratje zorgt. Je speelt niet met een rat zoals een rat met een andere rat zou spelen. Je poetst een rat niet zoals ratten elkaar poetsen. Tevens hebben ratten een heel ander biologisch ritme dan mensen. Als jouw rat om 4 uur 's ochtends wil spelen, sta je dan op? Of blijf je thuis van school of werk omdat je ratje graag geaaid wil worden? Noem eens één goede reden om jouw rat niet het plezier van een soortgenoot te gunnen.
Misschien draag je als reden aan dat jouw rat in ieder geval niet hoeft te strijden met een soortgenoot om jouw aandacht. Die aanname is gebaseerd op de volgende twee veronderstellingen: 1) je gaat er vanuit dat jouw rat de voorkeur geeft aan jouw aandacht en niet aan dat van een andere rat en 2) dat zijn portie aandacht zal reduceren als er een andere rat bij komt. Beide veronderstellingen zijn niet gerechtvaardigd. Ten eerste kun jij geen soortgenoot vervangen. Ten tweede is het net zo gemakkelijk om twee ratten aandacht te geven als één. En zij hebben er meer plezier van ook.
Maar het is zoveel werk!
Twee ratten is zeker niet meer werk dan één. Die kooi moet toch verschoond worden, of er nou één, twee of vijf ratten in zitten. Mocht het voorkomen dat je de ratten een paar keer niet uit de kooi kunt halen door omstandigheden, dan is schuldgevoel niet nodig, want dan hebben ze tenminste nog elkaar als gezelschap. Als je twee ratten observeert, zie je dat ze constant - direct of indirect - bezig zijn met elkaar. Je kunt je voorstellen dat een rat alleen zich ontzettend verveelt. En een kooi die groot genoeg is voor één rat, is dat ook voor twee ratten.
Maar mijn rat is al zo lang alleen!
Reden temeer om er een bij te nemen! Hier lees je hoe je een nieuwe rat kunt introduceren. Heb je al een wat oudere rat? Dan kan je kiezen om twee jonge ratjes erbij te zetten. Zo heeft de oudere rat gezelschap, maar kunnen de jonge ratjes samen spelen als de oudere rat liever wil slapen. Je kunt er ook voor kiezen om een leeftijdsgenoot bij een opvang te halen. Neem dan vooral je rat mee, die kan dan zelf aangeven welke rat hij of zij leuk vind. Een introductie kan best heftig verlopen, maar als ze eenmaal heerlijk samen liggen te pitten, dan snap je helemaal wat wij hier proberen te beargumenteren.
Kortom... Het is niet ratwaardig om een rat alleen te houden. Het kost amper meer geld, niet meer ruimte en zeker niet meer tijd. Jouw rat voelt zich beter, is gelukkiger en kan leven op een voor hem meer natuurlijke manier. En belangrijk: een rat alleen wordt zeker niet tammer dan een stel! Een rat volgt altijd het gedrag van de moedigste rat. Buiten dat krijgen ratten alleen vaak gedragsproblemen. Twee ratten voelen zich zekerder en happier en je zult zien dat je daar veel meer plezier van hebt (en zij ook!) dan een rat die op den duur in zijn eentje verpietert. Als je het werkelijk goed voor hebt met jouw rat dan laat je hem of haar niet alleen zitten.